Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Aktualitások

A Tiszaföldvár Pedagógus Női Kar hírei

Támogatóink 1%-os felajánlása 2019-ben 173.528,- Ft volt. Köszönjük a támogatásukat!

Cserkeszőlőben léptünk fel a Férfikórussal közösen, a műsorunk meg itt, a közös éneklés pedig ezen a linken tekinthető meg.

Az idén 95 éves tiszaföldvári férfikórus megemlékező műsorán léptünk fel 2019. szeptember 14-én. A rendezvényen készült fotók itt tekinthetők meg.

A Martfű Városi Női Kar 40 éves fennállásának alkalmából rendezett jubileumi koncerten léptünk fel 2019. április 27-én. Az eseményről készült fényképek itt tekinthetők meg, a videó felvétel pedig a youtube-on látható.

Az adventi gyertyagyújtás alkalmából énekeltünk 2018. december 16-án az adventi vásárban, a képek itt láthatóak.

A tiszaföldvári Szent István templomban énekeltünk 2018. december 15-én. A rendezvény felvétele itt látható, a fotókat pedig itt lehet böngészni.

A Férfikórussal közösen léptünk fel Cserkeszőlőben 2018. november 30-án, az eseményen készült fényképek itt láthatóak.

Szeptemberben a Férfikórussal a lengyelországi Mielecben jártunk, az erről szóló újságcikk szövege itt olvasható, a kiránduláson készült fényképek pedig itt tekinthetők meg.

Az első negyedév az új művek betanulásával telt. Pászti Miklós: Boldog ünnep, Karai József: Ugrótánc, Bárdos Lajos: Hej, igazítsad és Jakobey Márton: Madárka, madárka 2001-ben írt kórusműve igen sok gyakorlást igényelt a kórustól.

Első fellépésünk május 1-én, a városi ünnepségen volt, ahol Pro Urbe posztumusz – díj kitüntetésben részesült Dr Tyihák Ernő egyetemi tanár. Megtiszteltetés számunkra, hogy mi köszönthettük a nemrég elhunyt, kiváló tudóstanárt.

Május 12-én a Városi Galériában énekeltünk Ghyczy György festőművész kiállításának megnyitóján. Az új művek itt is elhangzottak.

Június 2–3 –án Debrecenben a Pedagóguskórusok Országos Fesztiválján vettünk újrészt. Erkel Ferenc halálának 125. és a Debreceni Dalosünnep 150. évfordulójára gyűlt össze 20 kórus hazánk minden részéből. Négy helyszínen zajlottak az események. Mi a Görögkatolikus Kancellária Aulájában léptünk fel. Itt a megnyitót Holló Gyula, a Pedagóguskórusok Országos Társaságának elnöke tartotta. Tisztelettel szólt a pedagógusok áldozatos munkájáról, különösen azokról, akik a kóruséneklést is szívvel-lélekkel végzik.

Másodikként énekeltünk, repertoárunkon Bárdos, Karai és Jakobey művek hangzottak el. Zongorán kísért Almainé Szabó Gabriella tanárnő, aki a többi mű előadásában énekelt is.

Ezen a helyszínen a Téglási Pedagógus Énekkar, a Hajdúnánási Makláry Lajos Városi Énekkar, a Mátészalkai Ádám Jenő Pedagóguskórus, a Vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar és a Hajdúböszörményi Daróczi Bárdos Tamás Vegyeskar nagy létszámmal, igényes, színvonalas művekkel szerepelt.

Végül az összkar előadásában Erkel Ferenc-Vörösmarty Mihály-Bárdos Lajos: Szózata csendült fel Varga Miklós vezényletével.

A kórusunk kiválóan énekelt. A szakmai zsűri tagjai közül többen könnyeztek az Áldalak búval Karai kórusmű hallatán. Óriási taps kísérte a Hej, igazítsad Bárdos szerzeményt. Fergetegesre sikerült a két zongorakíséretes Karai mű - Ugrótánc, Estéli nótázás -, köszönhető Almainé Gabika nagyon igényes, kifejező játékának.

Este fél nyolckor a Nagytemplom előtti téren gyülekezett a 20 kórus közös éneklésre. Kb. 800 dalos énekelte együtt a debreceni népdalcsokrot a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Kistücsök Citerazenekarának kíséretével, Gáll Péter karnagy vezényletével. Ezt követte Erkel Ferenc: Fohász – részlet a Bánk bán c. operából Iványi Tamás dirigálásával, orgonán közreműködött: Csobán Gyula Endre. A harmadik összkari mű Erkel Ferenc-Vörösmarty Mihály-Bárdos Lajos: Szózat kórusműve Somogyváry Ákos karnagy az Erkel Ferenc Társaság, a KÓTA Tanácsadó Testület elnöke vezényletével.

Nagyon megható és felemelő érzés volt együtt énekelni dalostársainkkal.

8 órakor a Kölcsey Művelődési Központban kezdetét vette a Fasang Árpád – díj átadási ünnepsége. Az egybegyűlt dalosokat és vendégeket Komolay Szabolcs Debrecen város kulturális alpolgármestere köszöntötte, majd ismét elhangzott a debreceni népdalcsokor.

Ezt követte a díjátadás, Fasang Zoltán, Magyar Örökség Díjas Dr Dohány Gabriellának a Szegedi Szeghy Endre Pedagógus Női Kar karnagyának adta át, méltatva munkásságát.
A Fasang – díjjal kitüntetett karnagy Fasang Árpád: Házunk előtt… kórusművét dirigálta az összkarnak.
Ezután Holló Gyula elnök Díszoklevelet és ajándékot adott át a szereplő kórusok karnagyainak, megköszönve munkájukat.

Végül a Debreceni Népi Együttes műsora következett, majd táncház zárta a mozgalmas napot.

Másnap a Hortobágyi Nemzeti Parkba kirándultunk. A Máltai Ménes Pusztaprogramján vettünk részt. Lovaskocsival tettük meg a másfél órás utat: bivalygulyát, rackanyájat, szürkemarhákat láthattunk. Nagyon különleges volt a csikósbemutató, a bátrabbak még lovagolhattak is.

A központban vásárlátogatással ért véget a hortobágyi túránk.
Gazdag programokkal telt el a két nap. Jó, hogy részt vehettünk ezeken!

Köszönjük az önkormányzat képviselő testületének és Hegedűs István polgármesternek a pályázati pénzzel való támogatást – így tudtunk részt venni az országos kórustalálkozón.

 

Továbbra is várjuk azokat, akik szeretnek kórusban énekelni, szeretik a közösséget!

Erdős Mihályné

karnagy

Részletek Ghyczy György: Mindig az úton című tiszaföldvári kiállításának megnyitójáról - 2018. május 21.

Részt vettünk a IX. Csongrádi Kórustalálkozón 2018. május 13-án. A fotókat itt lehet megnézni.

Felléptünk az adventi vásárban 2017. december 21-én. A képek itt tekinthetők meg.

A tiszaföldvári Szent István király templomban léptünk fel 2017. december 16-án. A rendezvényen készült fotók itt, a videók pedig itt tekinthetők meg, illetve a youtube-on.

A Hajnóczy József Gimnázium 70. születésnapján készült fotók itt tekinthetők meg.

A lengyel kórus múzeumi látogatásáról készült fényképek megnézhetőek itt.

Felléptünk 2017. augusztus 26-n a tiszaföldvári evangélikus templomban. A műsorunk itt tekinthető meg.

A cserkeszőlői strandfürdő színpadán léptünk fel 2017. május 4-n. A fellépésről készült felvételek megtekinthetőek itt.

A 2017. április 8-án rendezett hangverseny képei megtekinthetőek itt. Az eseményen készült videó felvételek:

A kórus fellépése a Youtube-on is megtekenthiteő. A rendezvényről készült beszámoló itt olvasható.

 

2016. év eseményei:

  • Február hónapban volt a Férfikórus kulturális estje, ahol rendhagyó műsorral léptünk fel. Igen nagy sikert arattunk.
  • Május 21-én ünnepi hangversenyt szerveztünk a kórus megalakításának 10. évfordulója alkalmából. A fellépők között szerepelt a Martfűi Városi Nőikar, nagy Boglárka – zongora, Mudrák Mariann – Ittzés Tamás ének-, zongora, a Tiszaföldvári Férfikórus Egyesület és természetesen a Pedagógus Nőikar.
  • Májusban a martfűi Szent Tamás templomban a pünkösdi hangversenyen léptünk fel.
  • Júniusban a Városi Galériában szerepeltünk Szent Iván-éj alkalmából.
  • Július 15-17 között Erdélyben, Gyergyószárhegyen jártunk, ahol a kórus 2 hangversenyt adott. Igen nagy sikerünk volt.
  • Ez után nyári szünet következett a kórustagoknak.
  • Október 8-án a tiszaföldvári Szentháromság Kórussal együtt Vácon léptünk fel a Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Itt kb. 45-50 kórus szerepelt.
  • December 18-án, Szolnokon a Plázában énekeltünk egy modern művet több kórussal együtt. Ebből hangfelvétel is készült.
  • December 19-én, Homokon, a Jézus-szive templomban adventi hangversenyt adtunk.
  • December 22-én a Karácsonyi faluban lépett fel kórusunk, ahol karácsonyi hangversennyel örvendeztettük meg a kilátogatókat. Mivel most is rendhagyó műsorral léptünk fel, nagy sikerünk volt.