Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A kórus

 

noikar_kicsi.jpgA kórus 2006-ban alakult énekelni szerető óvónőkből, tanítókból, tanárokból. Kezdetben városi ünnepségeken, kiállítás-megnyitókon szerepeltünk. Ahogy a repertoárunk nőtt, vele együtt a hírünk is, hiszen egyre több meghívást kaptunk: felnőtt kórusok megyei találkozójára, egyházzenei fesztiválra (Szentes), nyári rendezvényekre (Tiszakürt). A Földvári Napok hangversenysorozat minden évben megrendezésre kerül (Dunaföldvár, Balatonföldvár, Pusztaföldvár, Tiszaföldvár, Bácsföldvár). Szívesen énekelünk a Tiszaföldvári Férfikarral is, pl. alapítványi rendezvényeken. 2007-ben Tiszaföldvár testvérvárosában, Graffenbergben három napos rendezvényen vettünk részt.

 

2007-től önálló hangversenyen lépünk fel, s mindig meghívunk előadóművészeket is. Ilyen volt a Kodály Emlékhangverseny a martfűi Szent Tamás Templomban. Nagy siker volt, hiszen óvodások, általános iskolások is bemutatkoztak zenei programjaikkal. Ezt követte a Reneszánsz Év hangversenye.

 

2009-ben tagja lettünk az Országos Pedagóguskórusok Szövetségének. Az általuk rendezett fesztiválokon is énekelhettünk, így Jászberényben, Hajdúszoboszlón.

 

2010-ben a helyi Galériában rendeztünk „Szentivánéji” hangversenyt, ahol a kórustagok tehetséges gyermekei is megmutathatták hangszeres és énekes tudásukat. Izgalmas szereplésen vehettünk részt ugyanezen év júliusában Martfűn, hiszen a holland Dr. AD de Joode professzor orgonaművésszel énekelhettünk. Még ebben az évben az iszapkárosultak megsegítésére jótékonysági hangversenyt szerveztünk a helyi férfikórussal közösen, s ennek bevételét a kolontári iskolának ajánlottuk fel.

 

2011-ben bérleti hangversenysorozatot szerveztünk a kórus fennállásának 5. évfordulója alkalmából. Az első március 15-én, a második pedagógus napon volt, a harmadik a minősítő hangversenyünk volt. 120 db bérletet sikerült eladni a helyieknek. Ez számunkra nagy segítség, hiszen önfenntartók vagyunk, nincs állandó támogatónk. Az adó 1 %-ából, támogató jegyekből és pályázatokból finanszírozzuk a költségeinket. Ebből a pénzből jutottunk ki tavaly ősszel Koltóra, a csodálatosan megrendezett Petőfi Ünnepségre, amely felejthetetlen élmény volt. 2000-ben jártunk először Koltón az ottani Református kórus meghívására szintén a Petőfi ünnepségen léptünk fel. Legutóbb 2014-ben ők jöttek a Kodály Zoltán születésnapjára rendezett hangversenyre. 2014-ben a Kultúra Napján a város önkormányzata ismerte el munkánkat.

Sokszínű a repertoárunk, hiszen többféle minőségben kell énekelnünk vidám reneszánsz madrigáloktól egyházi zenékig, Karaitól Bárdosig, és a két nagymester: Kodálytól Bartókig. Szívesen énekelünk minden évben Tiszakürtön a nyári hangversenyen, karácsonykor a Vadárvácska Óvodában vagy Homokon a Jézus Szíve Templomban. Vidám hangulatú művekkel is jótékonykodunk kultúresteken, kiállításokon.

Sajnos a kezdeti létszámunk csökkent. A pedagógusok óraszám növekedése, az adminisztrációs munkájuk egyre nagyobb terhet jelent, így kevesen tudják vállalni a kóruséneklést pedig igazán lelket gyönyörködtető, közösséget formáló ez a tevékenység. 

De akik itt állnak, boldogan teszik - köszönjük munkájukat !

 

Menüpontok

Emlékek

Cikkek: 0